Úvodní stránka » Případ Inkvizice

Případ Inkvizice

Tento případ se týká rozsáhlé daňové trestné činnosti, která se odehrávala v působnosti Finančního úřadu pro Prahu 10 za účasti vysoce postavených úředníků tohoto úřadu. Odhadovaná škoda zůsobená podvodným odpočtem DPH mohla dosahovat bezmála miliardy korun ročně.

I v tomto případě, ačkoli měla Policie ČR k dispozici neskutečný objem informací, dat a důkazů, nikdy nebyla tato akce ze strany Policie ČR realizována.

Pokusíme se odpovědět na otázku proč.

Tak jako valná většina zde popsaných případů začal i tento ryze po česku - tedy udáním. V tomto případě byl tím “uvědomělým” oznamovatelem jistý Martin H. (jeho totožnost samozřejmě známe, ale pro tuto chvíli není rozhodující). S tímto jménem se ovšem ještě v budoucnosti setkáme v případu krácení DPH u společnosti ViktoriaGruppe. A jestli si myslíte, že to je ta společnost, která ochraňovala v Německu státní rezervy nafty, pak ano, je to ona.

Jaký motiv měl tedy Martin H, aby s touto informací přišel? 

Abychom dokázali patřičně a hlavně v souvislostech odpovědět, je třeba uvést, že Martin H. patří mezi podvodníky, kteří jsou ochotni se spojit s kýmkoli, kde se generují nějaké peníze (nezaměňovat s prací). Martin H. měl k této trestné činnosti opravdu velmi přesné a konkrétní informace především proto, že se jí dopouštěli jeho známí, ale nebyli ochotni ho do systému úplně připustit a nechal tzv. lízat smetánku, zbývaly na něj pouze podřadné role spočívající například ve shánění firem, koníků a podobně. I za tuto činnost samozřejmě inkasoval pár peněz, ale oproti výnosům z podvodů na DPH se jednalo opravdu o drobné. Známé české přísloví o chcíplé koze se v tomto případě naplnilo dokonale.

V následujících článcích popíšeme, jak systém fungoval, kdo se ho účastnil, jak to celé probíhalo.

Malá odbočka k principům podvodů s DPH

Jak fungují, resp. fungovaly podvody s DPH

11. 6. 2019 | Rubrika: Případ Inkvizice

Jak to fungovalo

Jak probíhaly podvody s DPH na Finančním úřadě pro Prahu 10

17. 6. 2019 | Rubrika: Případ Inkvizice | Komentářů: 0

Policie ČR a její výsledek

Policie ČR a její činnost v tomto případě

17. 6. 2019 | Rubrika: Případ Inkvizice | Komentářů: 0

Širší souvislosti

Další souvislosti a osoby

17. 6. 2019 | Rubrika: Případ Inkvizice | Komentářů: 1


Kontakt

910127165