Úvodní stránka » Lukšikova stáj » Jak to fungovalo

Jak jsme již zmínili, soustředil kolem sebe Lukšik skupinu mladých lidí (až na malé výjimky ve věkové skupině 20-25 let), pocházejích z jeho rodiště Šumperka. Některým zajistil ubytování.

Nebylo to ovšem zadarmo, někteří fungovali i jako "posluha" v domácnosti Lukšikových - úklid, nákupy, péče o bazén, vaření atd.

Hlavním úkol však byl jasný, každý z "koníků" byl jednatelem v několika firmách, které byly používány k páchání trestné činnosti především v daňové oblasti a praní peněz. Koníci se scházeli v baru Jimmyz v Polské ulici v Praze, kde jim byly zadávány konkrétní úkoly, které většinou spočívaly v podpisu příslušných dokumentů, respektive faktur. K dispozici měla tato "stáj" i svého účetního, který denně do tohoto baru docházel a příslušné dokumenty "vyráběl" (jméno této osoby samozřejmě známe, ale není pro tento popis důležité).

Je logické, že tento způsob života této skupině mladých lidí vyhovoval. Snadný finanční zisk, žádná pracovní doba, alkoholu dostatek, občas k mání i drogy, luxusní auta, tedy vcelku bezstarostný život.

Na základě svědectví některých z nich bylo vypracována malá vztahová analýza (viz obrázek níže), které graficky popisuje propojení hlavních osob a jejich vztahy s dalšími.

Za kvalitu přiloženého obraázku se omlouváme, jde o již poněkud zašlou kopii dokumentu, který v tomto případě obdržela Policie ČR a my ho zde přinášíme v autentické podobě. Toto grafické znázornění vztahů mezi osobami a firmami tak představuje základní pohled na strukturu a popisuje systém fungování skupiny.

Pro naše účely jsou jména "koníků" i jejich firem nepodstatné, zajimavější je napojení této "stáje" na "zákazníky" a především identita těchto zákazníků. Již pouhým srovnání tohoto obrázku s podobným, uveřejněným v případu SKY-SOFT, je zřejmé, že se zde vyskytují stejná jména. To samozřejmě není náhoda a svědčí to o tom, že trestná činnost této skupiny byla opravdu rozsáhlá. S podivem ovšem zůstává, že policie řešila tyto případy odděleně, ačkoli souvislost je zde naprosto zřejmá.

My si ta jména necháme až na závěrečnou analýzu, kde si trochu podrobněji jednotlivé aktéry (v tomto případě "zákazníky"), v řadě případů "seriozních" podnikatelů zvučných jmen, představíme.

Omluvte špatnou kvalitu skenovaného obráku, PDF je možno stáhnout zde.

Pro ilustraci si v následujícím článku popíšeme ještě jeden konkrétní případ, který "realizovala" Lukšikova "stáj", a to vývoz falešných paměťových karet (tzv. nanodisků) na Kypr za účelem vylákání nadměrného odpočtu ve výši cca 270 milionů Kč.

Přinášíme ho i z dalšího důvodu.

Ludvík Lukšik, ačkoli by se navenek mohl jevit jako správný "mafián" a tedy organizátor této činnosti, byl ve skutečnosti poměrně hloupý člověk se sklonem k alkoholismu a drogám. Tato závislost se samozřejmě podepíše na osobnosti dotyčného člověka. Z popisu následujícího případu, především pak z jeho vysoce sofistikovaného provedení, je pak jasné, že jeho organizátorem nemohl být Lukšik, tento sám posloužil pouze jako "vrchní kobyla".

Hlavní "mozek", organizátor a realizátor byl samozřejmě někdo jiný.

Přidat komentář


Zvýrazněné položky jsou povinné.

Přehled komentářů

  1. Otázka (Roman Málek, 25. 11. 2019 23:53:31) Odpovědět | Zobrazit odpovědi

    a kdo je organizátorem? Je nějakým směrem informace? Lukšík když ,, začínal" tehdy jako ještě snad obyč zedník v době topných olejů, tak už musel pro někoho dělat.

    1. Re: Otázka (Pavel Wünsch, 26. 11. 2019 12:49:12) Odpovědět

      Dobrý den,

      Ano, ví se, kdo byl organizátorem a doplníme to sem v pravý čas.

      1. Re: Re: Otázka (Roman, 5. 12. 2023 8:13:38) Odpovědět

        Šlo by prosím doplnit toho kdo byl tím oním organizátorem? Vždyť i Lukšík je jen ,, pěšák"


Kontakt

910127165