Úvodní stránka » SKY-SOFT » Úloha firmy N59

Ze zveřejněných dokumentů je nyní jané, kdo byli "zákazníci" "firmy pračky" SKY-SOFT, kdo dodával SKY-SOFTU falešné nákladové faktury a popsali jsme, jak celý systém fungoval.

Musíme se však vrátit ještě k mechnismu přeměny "bankovních" finančních prostředků na hotovost, tedy česky a natvrdo jak dostat peníze z účtu do igelitky. V přechozím článku jsme si řekli, že chodit do banky a finanční prostředky oficiálně vybírat na přepážce by bylo směšné, to by se pračka brzo rozbila, obzvláště, pokud hovoříme o výběrech v hotovosti v řádu desítek milionů měsíčně.

Ale předchozích článcích jsme také zmínili, že celou tuto taškařici organizovali "kluci, co mluví s klukama" a to by bylo, aby zlaté české ručičky něco nevymysleli. Kdo by hledal nějaké ďábelské řešení, byl by však zklamán, je natolik triviální, až to bolí.

Takže ještě jednou :

Otázka : Jak naše parta dostala finanční prostředky z bankovního ůčtu v hotovosti do tašky?

Odpověď : Jednoduše, peníze nikdy bankovní ůčet neopustily.

Asi si řada z vás v tuto chvíli klepe na čelo a říká si, že jsme se asi zbláznili. Kdepak, toto kouzlo zařídila firma N59, a.s. K této firmě zde zatím nebudeme uvádět další podrobnosti, zaslouží si detailnější popis, ke kterému se v budoucnu jistě vrátíme, neboť tato firma figuruje i v jiných případech. Základní údaje si jistě najde každý v Obchodním rejstříku sám.

Abychom mohli pochopitelným způsobem popsat zapojení firmy N59 do celého podvodného systému, ukážeme si modelový příklad od začátku až do konce  (mějte však na paměti, že údaje v tomto modelovém případu jsou smyšlené a slouží pouze k demonstraci činnosti systému).

1. "Zákazník", např. firma A, disponuje částkou 20 milionů Kč (třeba dotace na filmový festival) a potřebuje je legálně "utratit" a dostat zpět ve formě hotovosti.

2. Proto firma A objedná u SKY-SOFTU paletu mobilních telefonů za 20 milionů Kč.

3. SKY-SOFT vystaví firmě A fakturu, dodací list a fiktivně firmě A telefony dodá.

4. Firma A SKY-SOFTU fakturu za "dodané" zboží zaplatí zásadně formou bankovního převodu. Skutečné finanční prostředky tedy leží na bankovním účtu SKY-SOFTU.

5. Protože SKY-SOFT nikdy tyto mobilní telefony neměl, musí je tedy nějakým způsobem "nabýt". Objedná si tedy u dodavatele falešných faktur doklady, že tento dodavatel mu zmíněné mobilní telefony dodal.

6. Dodavatel falešných faktur doklady vyrobí a inkasuje za ně od SKY-SOFTU svou odměnu (nezaměňovat za platbu za zboží).

7. Následně se dodavatel falešných faktur jako obrátí na firmu N59 s tím, že dodal SKY-SOFTU zboží, za které nedostal zaplaceno.

8. Firma N59 "odkoupí pohledávku" od dodavatele falešných faktur a informuje SKY-SOFT, že pohledávku "odkoupila" a domáhá se její zaplacení.

9. SKY-SOFT pohledávku firmě N59 zaplatí cestou bankovního převodu. V tomto okamžiku se tedy našich 20 milonů ze začátku přesouvá na bankovní účet do Plzně.

10. Firma N59 nachystá hotovost (20 milonů mínus svou provozi) z jiných zdrojů do igelitky.

11. Pro igelitku si přijede člověk ze SKY-SOFTU a předá hotovost firmě A ze začátku.

12. Firma N59 použije 20 milionů na svém účtu podle svých potřeb.

Zcela záměrně jsme zvýraznili v textu slova z jiných zdrojů. Proč?

Tak jako existuje problém vybrat větší hotovost z bankovního účtu, existuje podobný problém v opačném gardu, totiž vložit na účet větší hotovost pocházející např. z jiné trestné činnosti a tyto finanční prostředky odeslat již běžnou cestou dále, například do zahraničí.

Mějme opět příklad.

Kasino se zahraničním majitelem, který před státem zatajuje část tržeb v řádu desítek a stovek milionů korun. Má tedy k dispozici obrazně řečeno "mnoho igelitek" napěchovaných bankovkami, které by rád dostal do země, odkud pochází. S těmito penězi ovšem do banky nemůže, protože oficiálně neexistují.

Zde přichází na pomoc firma N59, která umožní elegantní "výměnu nevýměnu", jedny peníze od firmy A (jsou na bankovním účtu) odejdou opět bankovním převodem (samozřejmě je vše pokryto patřičnými doklady) do země, odkud pochází majitel kasina, na druhé straně igelitka od majitele kasina skončí v rukách firmy A.

Tomu se říká majstrštyk. Dva problémy vyřešeny jednou ranou, všichni vydělali a "kluci, co mluví s klukama" jsou spokojeni. A navíc - pokud by do toho snad někdo šťoural, na první pohled to vypadá křišťálově čisté. A kdyby snad někdo opravdu šťoural, pak mají "kluci, co mluví s klukama" další páky. Ale o tom až v bližším pojednání o firmě N59.

Netřeba zdůrazňovat, že vyšetřovatel pplk.Jiří Jirsa měl tyto informace k dispozici včetně grafického znázornění toku finančních prostředků a podrobného popisu.

Přidat komentář


Zvýrazněné položky jsou povinné.


Kontakt

910127165